Free your mind - Interactieve schoolvoorstelling

Stress bij jongeren • Mentaal uitloggen • Social media en ons brein • Mentale weerbaarheid

Nog slechts 24 plaatsen beschikbaar in schooljaar 2022-2023

roel-beckers-talks-en-schoolvoorstellingen-rond-sociale-mentale-emotionele-en-fysieke-weerbaarheid-voor-jongeren-ouders-en-schoolteams

Meer dan 163.000 jongeren bereikt

roel-beckers-talks-en-schoolvoorstellingen-rond-sociale-mentale-emotionele-en-fysieke-weerbaarheid-voor-jongeren-ouders-en-schoolteams

187 scholen en organisaties ondersteund

roel-beckers-talks-en-schoolvoorstellingen-rond-sociale-mentale-emotionele-en-fysieke-weerbaarheid-voor-jongeren-ouders-en-schoolteams

12 jaar ervaring als spreker voor jongeren

Dé schoolvoorstelling rond stress, mentale weerbaarheid & mentaal uitloggen voor jongeren in het secundair onderwijs

Een interactieve talk rond mentale weerbaarheid en stress.

Stress, ongeveer 33% van de jongeren geeft aan er dagelijks mee te maken te krijgen. Niet alleen situaties op school, maar ook social media, familie, vrienden en zelfs hun vrije tijd zijn bronnen van stress bij de hedendaagse jeugd.

Ook de coronacrisis van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor meer stress bij de jeugd. Wél positief is dat stress bij jongeren door de coronacrisis meer onder de aandacht is gekomen en dat steeds meer scholen actief actie ondernemen om te werken aan de mentale weerbaarheid van hun jongeren.

Free your mind
is een interactieve schoolvoorstelling die jouw jongeren praktische en concrete strategieën geeft om met stress om te gaan én om mentaal uit te loggen van sociale media.

Stress bij jongeren, wat zijn de symptomen?

  1. Een continu gevoel van spanning dat maar niet over lijkt te gaan,
  2. Frustraties en prikkelbaarheid op school, thuis en daarbuiten,
  3. Mentale overload, het wordt steeds moeilijker jezelf tot rust te brengen,
  4. Slecht slapen door piekeren en lichamelijke stresssymptomen,
  5. Fysieke klachten zoals buikpijn, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen...
  6. Minder of net meer gaan eten door een verstoorde eetlust,
  7. Je weerbaarheid gaat achteruit, fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal,
  8. Het wordt moeilijker om sociale relaties te onderhouden,
  9. Je kunt je moeilijker focussen op je schoolwerk,

Hoe gaan jongeren om met stress?

Er zijn 2 soorten strategieën om met stress om te gaan: Actief en passief. De meeste jongeren gaan vooral passief aan de slag met stress. Ze houden zich bezig met andere activiteiten die hun aandacht afleiden van de stress. Denk hierbij aan muziek luisteren, gamen, eten, een bad nemen, door social media scrollen,... De stress lijkt dan even weg, maar op lange termijn zijn deze strategieën vaak niet doeltreffend, of soms zelfs negatief. Zo heeft social media een nefaste invloed op het stressniveau van onze jongeren.

Actief omgaan met stress doen jongeren veel minder. Ontspanningsoefeningen, praten met een professionele coach of therapeut, workshops volgen,... het zijn allemaal nog dingen die voor jongeren nog een te hoge drempel lijken te hebben. Toch geven heel wat jongeren aan dat ze graag actief aan de slag willen gaan. 

Free your mind geeft jouw jongeren diverse tools en strategieën om beter en actiever om te gaan met stresssituaties en om mentaal weerbaarder te worden, op school, thuis én daarbuiten.

stress bij jongeren welke soorten stress zijn er

Waarom niet alle stress negatief is

  Er zijn 3 vormen van stress. De eerste vorm van stress is "eustress". Dit is de spanning die je voelt wanneer je een examen moet maken, een presentatie moet geven of wanneer de deadline van een taak dichterbij komt. Eustress zorgt ervoor dat je beter kunt focussen en dat je alert blijft. Deze vorm van stress heeft geen blijvende effecten en je kunt er doorgaans snel van herstellen. 

  Een tweede vorm van stress is acute stress
  . Deze vorm van stress ervaar je wanneer je plots in een stresserende situatie komt die directe actie vereist. Wanneer je met de fiets op pad bent en plots vliegt er een auto voor je in, ga je dankzij acute stress vol in de remmen om de wagen te ontwijken. Wanneer de stresserende situatie verdwenen is, verdwijnen ook de negatieve effecten van acute stress relatief snel.

  Chronische stress is de derde vorm van stress. Wanneer langdurig blootgesteld worden aan stresssituaties en we geen kans hebben om te ontspannen, kan stress chronisch worden. Maar liefst 33% van de jongeren ervaart chronische stress. Dit komt voornamelijk omdat jongeren tegenwoordig weinig tot geen goede, concrete strategieën hebben om "mentaal uit te loggen". Heel wat jongeren gaan gamen of op social media scrollen om te ontspannen, maar ironisch genoeg zijn dit vaak op zich bronnen van stress, waardoor ze continu met een verhoogd stressniveau blijven zitten.

  Wanneer chronische stress te lang aanhoudt, kun je in een burn-out terechtkomen. 26% van de jongeren geeft aan regelmatig symptomen van burn-out te ervaren.

Boek "Free your mind" vóór 1 juli 2022 en bespaar 20% 

De agenda voor schooljaar 2022-2023 is geopend! Boek tijdig en geniet van deze vroegboekkorting
Deze actie loopt tot en met 1 juli 2022 en is niet combineerbaar met andere acties of kortingen. Actie geldig bij vooruitbetaling.
Roel beckers stresscoach en burnout begeleider voor jongeren en volwassenen

Roel Beckers - Stresscoach & burn-out begeleider voor jongeren & professionals

Als stresscoach en burn-out begeleider werk ik wekelijks met jongeren én volwassenen die te maken krijgen met stress. Tijdens de voorstelling Free your mind combineer ik deze kennis als stresscoach met meer dan 12 jaar ervaring als professioneel spreker voor jongeren in het secundair onderwijs.

Free your mind is dan ook géén saai uurtje stilzitten en luisteren. Het is een interactieve voorstelling op maat van jongeren vanaf het derde middelbaar, waarin concrete tips & tools, humor en ervaringen elkaar afwisselen. Dit maakt de voorstelling uitermate geschikt voor jongeren van alle studierichtingen. Zelfs de klasgroepen waarvan je het niet meteen verwacht zullen aan deze voorstelling een praktische toolkit overhouden die ze meteen kunnen inzetten in hun leven.

Ook de theorie laat ik zoveel mogelijk achterwege. vergeet saaie powerpoints of theoretische uiteenzettingen, Free your mind gaat voor praktische oefeningen die de jongeren vanop hun stoel of rechtstaand kunnen ervaren.

Waar gaan we het over hebben?

 • Wat is stress? En is stress altijd negatief?
 • Wat zijn de gevolgen van stress?
 • Wat is de invloed van social media en gamen op ons stressniveau?
 • Hoe kun je bewust gebruik maken van social media, zonder stress?
 • Wat is het verschil tussen stress en burn-out?
 • Hoe kun je mentaal uitloggen van social media en andere stressfactoren?
 • Praktische, actieve technieken om met eustress, acute stress en chronische stress om te gaan,
 • Waar kun je aankloppen met vragen rond stress en burn-out?

Hoeveel deelnemers?

Maximum 225 jongeren per voorstelling

Hoe lang duurt het?

De voorstelling duurt +/- 50 minuten

Voor welke leeftijd?

2e en 3e graad secundair

Voor welke richtingen?

Geschikt voor alle studierichtingen

Educatief en inspirerend, zonder belerend vingertje

Deze voorstelling geeft jouw jongeren praktische en concrete tips en strategieën, zonder belerend te worden. Het belerende vingertje laat ik namelijk thuis! 

Ik vind het namelijk belangrijk dat jouw jongeren écht iets hebben aan deze voorstelling. Daarom zet ik 100% in op technieken en adviezen die ze meteen kunnen inzetten op school, thuis en daarbuiten.

Free your mind is een unieke combinatie van tips, technieken, humor en ervaringen

€ 845,00
€ 676,00

Schoolvoorstelling Free your mind

 • Free your mind duurt +/- 50 minuten.

 • Geschikt voor groepen van 50 tot 225 jongeren

 • Gericht op jongeren die les volgen in ASO, TSO, BSO of KSO

 • Bij jou op school of op een door jullie gekozen locatie.

 • Een vooronderzoek is mogelijk. Op die manier krijgen jouw jongeren een sessie die 100% op hen is afgestemd.

 • Materiaal voor een naverwerking is beschikbaar.

 • Jouw school en haar jongeren zijn uniek. Eén centrale sessie voor de volledige groep? Of werken met kleinere groepen? Elk project kan besproken worden. 

  2e sessie op dezelfde dag: € 595,00


Kostprijs is inclusief 20% korting van de vroegboek-actie, inclusief BTW en exclusief vervoerskosten (€0,45/km)