professionele hulp bij pesten op het werk

Pesten op het werk - Professionele hulp bij pestsituaties

Vrienden en familie als eerste aanspreekpunt

Heel wat professionals die op het werk te maken krijgen met pesten op het werk, zoeken in de eerste plaats ondersteuning in hun directe omgeving. Collega's, vrienden, familie,... zijn vaak het eerste aanspreekpunt om te praten over de gevolgen die pestgedrag heeft op het dagelijks leven en mentale gezondheid.

In de eerste plaats hopen doelwitten van pestgedrag tijdens deze gesprekken op een luisterend oor en begrip. Er zijn echter enkele valkuilen wanneer je je directe omgeving als aanspreekpunt kiest.


"Daar moet je je gewoon overheen zetten"

Een veel gehoord advies van vrienden, collega's en familie is om "het niet zo persoonlijk te nemen" of "je er overheen te zetten". Hoewel het advies vaak goed bedoeld is, krijgt het doelwit hiermee een flinke verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven. Vaak heeft het doelwit er al alles aan gedaan om zich objectief boven de situatie te plaatsen, vooraleer er met iemand over te praten.

Ook lijkt voor het doelwit al snel alsof hij of zij niet begrepen wordt, wat vaak tot frustratie en een nog groter gevoel van eenzaamheid kan leiden. Ook wordt er meer dan eens geoordeeld over de verantwoordelijkheid van het doelwit in de hele situatie, wat vaak aanvoelt als een beschuldiging. 

Typisch is dat slachtoffers van pesten aankloppen bij mensen die in hun beleving méér zelfvertrouwen hebben dan zijzelf en wellicht ook als "assertief" gezien worden. Omdat pesten vaak een subjectieve beleving is (wat voor de één aanvoelt als pesten, komt voor de ander minder hard aan), kan dit ertoe leiden dat de persoon aan wie advies gevraagd wordt zich niet kan inleven in de situatie waarin het doelwit zich bevindt.

Professionele hulp bij pestsituaties op het werk

Een professionele coach of therapeut biedt je de nodige ondersteuning bij het aanpakken en oplossen van de pestsituatie, maar ook bij het verwerken van de gevolgen hiervan. Een pestsituatie op het werk heeft namelijk enkele langdurige gevolgen, zoals bijvoorbeeld onzekerheid, een gevoel van eenzaamheid, een laag zelfbeeld,... Een therapeut of coach die gespecialiseerd is in het aanpakken van pestgedrag en de gevolgen hiervan, kan dan de uitkomst zijn.

Het voordeel van een gespecialiseerde (pestdeskundige) coach, is dat deze enkel met doelwitten van pesten werkt en dus heel wat ervaring heeft in het ondersteunen van deze slachtoffers. Deze professionals weten als geen ander hoe ze je moeten bijstaan bij het oplossen van je pestsituatie en het voorkomen van nieuwe situaties. Ook bieden ze je ondersteuning bij het hervatten van je werk, bij je huidige werkgever of in een nieuwe werkomgeving die aansluit bij wie jij bent. Ook geeft een gespecialiseerde coach of therapeut je het nodige juridische advies.

Wat kost professionele hulp bij pestsituaties op het werk?

Professionele hulp van een gespecialiseerde coach of therapeut kost meestal tussen de €75,00 en €125,00 euro per uur. Klop je aan bij een erkend loopbaancoach, kun je betalen met loopbaancheques van de VDAB en krijg je een compleet traject van 7 uur voor slechts €80,00, inclusief nazorg en voorbespreking.

Wil je meer informatie over professionele hulp bij pestsituaties. Kijk dan hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down